Uploaded by aydinsevil18

SUSAM

advertisement
SUSAM
BİTKİ HAKKINDA GENEL BİLGİ
Susam (Sesamum indicum), Pedeliaceae familyasına ait,
anavatanı Afrika olan bir bitki türü.
Asya, Avrupa ve Türkiye'nin sıcak bölgelerinde tarımı
yapılmaktadır. Kapsül meyvelerinin içinde çok
sayıda tohum bulunur ve bunlar baharat olarak kullanılır. Simit,
çörek üzerlerine konur. Susam, tahinin ana maddesidir
FAYDALARI
• Yağ oranı ve enerji değeri yüksek bir besin olan susam kalsiyum, protein, magnezyum, potasyum, mineraller ve
B Vitaminleri açısından oldukça zengindir.
• Susam ve susam yağının faydalarını sıralayacak olursak:
• Susam yağı vitamin, mineral, antioksidanlar ve lesitin bakımından zengin bir besindir.
• Bağışıklık sistemini güçlendirir.
• İçindeki demir ve vitaminler nedeniyle kansızlıkta doğal bir destektir.
• Susam yağında beyin ve sinir hücreleri için yararlı olan lesitin bulunur.
• Susam tohumu kalp sağlığı için yararlı E vitamini de içerir.
• Kolesterolün ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcıdır.
• Susam yağı eklem sorunlarında ağrının azaltılmasına yardımcıdır.
• Romatizma ağrılarını hafifletmeye yardımcıdır.
FAYDALARI
• Enerji verir.
• Cilt sağlığı için önemlidir. Cildin yaşlanmasını engellemeye yardım eder.
• Vitamin ve kalsiyum eksikliği sebebiyle sorunlu hale gelmiş tırnaklar için yararlıdır.
• İçindeki doğal lesitin, antioksidanların ve yağa eklenmiş olan diğer maddelerin ciltten kolay bir şekilde
derinlemesine emilimini sağlar.
• Kalp hastalıkları riskini azaltır.
• Susam yağı hazmı kolaylaştırarak kabızlığı gidermeye yardımcıdır.
• Susam yağı, bakım için kaş, kirpik ve saçlara uygulanabilir. Saç kırılmaları ve selülit için oldukça faydalıdır.
ZARARLARI
• Susam içeriğinde kompleks protein barındıran bir besin maddesi olduğu
için hassas bünyeli kişilerde alerjilerin oluşmasına yol açabilir. Susama
karşı alerjisi olan kişilerde ciltte kızarıklık, döküntü, kaşıntı, baş
dönmesi, tansiyon sorunları yaşanabilir.
• Susamın çok fazla tüketimi kilo alımına yol açabilir.
• Susamın yine fazla tüketilmesi ciltte akne ve sivilce oluşumuna yol açar.
NASIL KULLANILIR
• Susam bitkisinin tohumlarından çıkarılan yağ, hem yemeklik olarak hem
de kozmetik, sabun ve ilaç sanayisinde kullanılır. Küspesinden ise
hayvan yemi olarak istifade edilir. Pasta ve ekmek gibi unlu besinlerin
üzerine süs olarak serpilen susam tohumu, aynı zamanda tahinin ana
malzemesidir.
• Küncü olarak da adlandırılan susam, başta simit olmak üzere, kurabiye,
börek, çörek gibi birçok hamurişine eklenmektedir. Ezilerek tahin haline
getirilen susam, tahin helvası yapımında kullanılır. Cilt ve saç bakımı
için de tercih edilebilen susam yağı, besleyici, nemlendirici ve tedavi
edici özellikleri ile sıklıkla tercih edilir.
AKTİF
MADDESİ
• Sabit yağ (oleik asit, linoleik asit, palmitik asit,
stearik asit), lignanlar (sesamin sesamolin),
steroidler (beta sitosterol ve kampesterolü de
içeren steroller)
KAYNAKÇA
• https://yemek.com/sozluk/susam/
• http://centralhospital.com/Haberler/susamin-faydalari-nelerdir-/
• https://www.zararlar.com/susamin-zararlari.html
• https://www.alternatifterapi.com/icerik/susam-yaginin-faydalari-nar
Download
Random flashcards
canlılar ve enrji ilişkileri

2 Cards oauth2_google_d3979ca9-59f8-451c-9cf7-08c5056d5753

En Mimar Architecture LTD ŞTİ XD

2 Cards asilyasar069

KIRIHAN GÜMÜŞ DEDEKTÖR

6 Cards oauth2_google_49cd8e53-7096-4be6-ba73-4ff7e4195b4b

321işletme

2 Cards oldcity

TRYF

6 Cards oauth2_google_3b3e6916-5080-45f2-ae61-79434233ea03

Create flashcards