AŞAĞIDAKİ İŞLEMLERİ YENİ BİR MATEMATİK DEFTERİNE UYGUN ŞEKİLDE YAZARAK
ÖĞREN(RENKLİ KALELMER ,CETVEL V.B ARAÇLAR KULLAN) MATEMATİK PERFORMANS
NOTU VERİLECEK.
ÇÖZÜMLERİ İNCELE İSTER BURADAKİ ÇÖZÜMLERİ KULLAN İSTERSEN
DEFTERİNDEKİ ÇÖZÜMLERİ KULLAN ŞIKLI SORULARIN 1 TANESİNİ KLASİK OLARK
DEFTERİNE YAP.
KESİR SORULARINI ŞEKİL İLE YAPARSAN DAHA İYİ ÖĞRENİRSİN DERSLERDE
YAPTIĞIMIZ GİBİ
1.
ÇÖZÜM:
2.
ÇÖZÜM:
3.
ÇÖZÜM:
1
4.
ÇÖZÜM:
5.
ÇÖZÜM:
6.
ÇÖZÜM:
7.
ÇÖZÜM:
2
8.
ÇÖZÜM:
9. Düzinesi 7 YTL 20 YKr olan çay bardaklarından 5 tane alınırsa kaç YTL ödenir?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
ÇÖZÜM:
7 YTL 20 YKr = 700 YKr + 20 YKr =
720 YKr
12 bardak 720 YKr olursa
1 bardak 720 : 12 = 60 YKr olur.
5 bardak için, 5 x 60 = 300 YKr
300 YKr = 3 YTL ödenir.
10. Bir fırın, 3’ünü 66 YKr’a malettiği ekmeklerin 5 tanesini 1 YTL 50 YKr’a satıyor. Fırıncı bir günlük ekmek satışından 250 YTL kâr
ettiğine göre günlük kaç ekmek satmaktadır?
A) 3125
B) 2500
C) 3000
D) 2850
ÇÖZÜM:
1 ekmeğin maliyeti, 66 : 3 = 22 YKr
1 YTL 50 YKr = 150 YKr
1 ekmeğin satış fiyatı, 150 : 5 = 30 YKr
1 ekmekte edilen kâr, 30 -22 = 8 YKr
250 YTL = (250 x 100) YKr = 25000 YKr
1 ekmekte 8 YKr kâr edildiğine göre
25000 YKr kâr edebilmek için, 25000 : 8 = 3125 ekmek satar.
11. 142 tavşan ve bir miktar tavuk bulunan çiftlikte, tavşan ve tavukların toplam ayak sayısı 812 dir. Çiftlikte kaç
tavuk vardır?
A) 670
B) 244
ÇÖZÜM:
Tavşanların ayak sayısı, 142 x 4 = 568,
Tavukların ayak sayısı, 812 – 568 = 244
1 tavuğun 2 ayağı olduğundan
3
C) 203
D) 122
Tavuk sayısı, 244 : 2 = 122 dir.
12. Bir otobüs 840 km’lik yolun yarısını saatte 60 km hızla, diğer yarısını saatte
70 km hızla gittiğine göre yolun tamamını kaç saatte gitmiştir?
A) 10
B) 11
C) 12
D) 13
ÇÖZÜM:
Yolun yarısı, 840 : 2 = 420 km dir.
Otobüs yolun yarısını, 420 : 60 = 7 saatte,
Diğer yarınsı, 420 : 70 = 6 saatte,
Tamamını, 7 + 6 = 13 saatte gider.
13. Bir bakkal 208 kg pirincin bir bölümünü 2 kg., bir bölümünü 5 kg. torbalarda satışa sunuyor. 2 kg. ve 5 kg.
toplam torba sayısı 65 olduğuna göre 5 kg. kaç torba vardır?
A) 16
B) 26
C) 32
D) 42
ÇÖZÜM:
Hepsi 2 kg’lık torba olsaydı: 65 x 2 = 130 kg pirinç olurdu.
Oysa 208 kg pirinç var.
Pirinç eksiği 208 – 130 = 78 kg
Bir torbadaki pirinç eksiği 5 – 2 = 3 kg
5 kg lık torba sayısı 78 : 3 = 26 dır.
14. 5 tanesi 60 YKr olan yumurtalardan ayda 100 adet yumurta tüketen ailenin bir günde yumurtaya harcadığı para
kaç YKr’tur? (1 ay 30 gün)
A) 40
B) 30
C) 25
D) 20
ÇÖZÜM:
Bir yumurta 60 : 5 = 12 YKr
Bir ayda harcanan 100 x 12 = 1200 YKr,
Bir günde 1200 : 30 = 40 YKr harcar.
15. Saatte 76 km hızla giden bir otobüs, 608 km’lik yolda yarımşar saatlik 2 mola verirse,
bu yolu kaç saatte alır?
ÇÖZÜM:
Mola vermeden 608 : 76 = 8 saatte alırdı. Mola 2 yarım saat = 1 saat olduğundan
Mola vererek 8 + 1 = 9 saatte alır.
16. Toplamları 113 olan iki sayıdan biri diğerinin 3 katından 5 fazla ise sayılardan küçük olanı kaçtır?
ÇÖZÜM:
17.
4
ÇÖZÜM:
18.
ÇÖZÜM:
19.
ÇÖZÜM:
20.
ÇÖZÜM:
21.
A) 56
5
B) 48
C) 16
D) 15
ÇÖZÜM:
22.
A) 1440
B) 720
C) 544
D) 480
ÇÖZÜM:
23.
ÇÖZÜM:
24.
ÇÖZÜM:
Aşağıda verilen işlemlerle bu işlemlerin sonuçlarını eşleştiriniz.
25-
30)
31)
6
32)
33)
26-
27-
28-
29-
ÇÖZÜM:
35.
Yukarıda şekille ifade edilen toplama işlemi aşağıdakilerden
hangisidir?
ÇÖZÜM:
36.
Sayı doğrusu üzerinde gösterilen toplama işlemi hangi seçenekte verilmiştir?
7
ÇÖZÜM:
37.
ÇÖZÜM:
38.
ÇÖZÜM:
39.
ÇÖZÜM:
40.
ÇÖZÜM:
8
41.
ÇÖZÜM:
42.
ÇÖZÜM:
43.
ÇÖZÜM:
44.
Sayı doğrusu üzerinde gösterilen toplama işlemi hangi seçenekte verilmiştir?
ÇÖZÜM:
9
45.
ÇÖZÜM:
46.
ÇÖZÜM:
47.
ÇÖZÜM:
48. Birbirine eşit 5 pasta, 7 arkadaş tarafından eşit paylaşılırsa her birine ne kadar pasta düşer?
ÇÖZÜM:
49. 3 : 5 işleminin kesir olarak yazılışı hangisidir?
10
A)
B)
C)
D)
ÇÖZÜM:
50.
16 fındık 5 kişiye eşit paylaştırılırsa her birine kaç fındık düşer?
C) 3
A)
B)
D)
ÇÖZÜM:
51.
12 metre kumaş 5 eş parçaya kesildiğine göre her parçanın uzunluğu kaç metredir?
D) 2
A)
B)
ÇÖZÜM:
52-
13 : 4 işleminin kesir olarak ifadesi aşağıdakilerden hangisidir?
ÇÖZÜM:
53.
Bu işlemin matematik cümlesi olarak ifadesi aşağıdakilerden hangisidir?
A)
B)
C)
D)
ÇÖZÜM:
11
C)
54.
A)
B)
C)
D)
ÇÖZÜM:
55. Kolide 6 karton yumurta, her kartonda ise 10 yumurta vardır.
Bir kartondaki yumurtalardan 3’ü kırıldığına göre kolideki yumurtaların kaçta kaçı kırılmıştır?
A)
B)
C)
D)
ÇÖZÜM:
56.
A)
ÇÖZÜM:
12
B)
C)
D)
57.
A)
B)
C)
ÇÖZÜM:
58. Aşağıdaki ifadelerle ifadeleri belirten kelimeleri eşleştiriniz.
[___]
A)
1)
[___]
B)
2)
[___]
C)
3)
[___]
D)
4)
5)
[___]
ÇÖZÜM:
59.
13
E)
D)
A) 21
B) 35
C) 24
D) 32
ÇÖZÜM:
60.
Bir limonatacı limonata hazırlarken, her 4 bardak suya 1 bardak limon suyu
katmaktadır.
Hazırladığı 50 bardak limonatanın kaç bardağı sudur?
A) 36
B) 38
C) 44
D) 40
ÇÖZÜM:
Limonatacı limonata hazırlarken 4 bardak suya 1 bardak limon suyu kattığına göre 4 + 1 = 5; her 5 bardak limonatanın 4 bardağı su 1 bardağı
limon suyudur.
50 bardak limonatanın içinde kaç tane 5 bardaklık grup vardır?
50 : 5 = 10 grup var. Her grupta 4 bardak su 1 bardak limon suyu olduğuna göre,
10 x 4 = 40 bardak su
10 x 1 = 10 bardak limon suyu vardır.
61.
A) 28
B) 31
C) 29
D) 27
ÇÖZÜM:
62
Elif kitaplıktan aldığı kitabı bir haftada okuyup bitirdi
yandaki grafik Elif’in bir hafta boyunca her gün
okuduğu sayfa sayılarını göstermektedir.
(Aşağıdaki soruları yukarıdaki grafiğe göre yanıtlayınız)
63. Elif haftanın ilk günü kaç sayfa kitap okumuştur?
A) 37
B) 36
ÇÖZÜM:
Elif’in ilk gün (pazartesi) 36 sayfa kitap okumuştur.
14
C) 38
D) 35
64. En fazla sayfayı hangi gün okumuştur?
A) Salı
B) Perşembe
C) Cuma
D) Çarşamba
ÇÖZÜM:
Elif en çok sayfayı çarşamba günü okumuştur. Bu günde okuduğu sayfa sayısı 40 tır.
65. Okunan sayfa sayısı hangi günler aynıdır?
A) Salı – Çarşamba
B) Pazartesi – Perşembe
C) Cumartesi – Pazar
D) Çarşamba – Cuma
ÇÖZÜM:
Cumartesi ve Pazar günleri okunan sayfa sayısı aynıdır.
66. Perşembe günü okuduğu sayfa sayısı kaçtır?
A) 37
B) 38
C) 36
D) 40
ÇÖZÜM:
Elif Perşembe günü 37 sayfa okumuştur.
67. Haftanın son üç gününe kitabın okunacak kaç sayfası kalmıştır?
A) 66
B) 102
C) 68
D) 100
ÇÖZÜM:
68. Haftanın ilk dört günü okunan toplam sayfa sayısı kaçtır?
A) 114
B) 115
C) 111
D) 151
ÇÖZÜM:
69. Elif’in okuduğu kitap kaç sayfadır?
A) 251
B) 151
C) 100
D) 240
ÇÖZÜM:
151 + 100 = 251 sayfadır.
71. 42 + 52 + 62
A) 30
işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?
B) 43
ÇÖZÜM:
42 + 52 + 62 = (4 x 4) + (5 x 5) + (6 x 6) = 16 + 25 + 36 = 77’dir.
15
C) 77
D) 52
72. Verilen eşitliklerden hangisi yanlıştır?
A) 73 = 7 x 7 x 7
B) 82 = 64
3
D) 53 = 75
C) 4 = 16 x 4
ÇÖZÜM:
53 = 5 x 5 x 5 =
125’tir.
73. 83 : 82
işleminin sonucu kaçtır?
A) 6
B) 8
C) 9
D) 64
ÇÖZÜM:
83 : 82 = (8 x 8 x 8) : (8 x 8) = 512 : 64 = 8’dir.
74. 49 sayısının eşiti aşağıdakilerden hangisidir?
A) 52
B) 63
C) 72
D) 82
ÇÖZÜM:
49 sayısı, 7 x 7 = 72 ne
eşittir.
75. Hangi sayının karesi 64 eder?
A) 4
B) 6
C) 7
D) 8
ÇÖZÜM:
76.
Altışar katlı 6 apartmanın bulunduğu bir sitede her katta 6 aile oturduğuna göre, sitede kaç aile
oturmaktadır?
A) 216
B) 36
C) 72
D) 144
ÇÖZÜM:
6 x 6 x 6 = 36
36 x 6 = 216 aile oturmaktadır.
77. 13 + 43 + 73
olarak ifade edilebilen sayı aşağıdakilerden hangisidir?
A) 408
B) 410
C) 411
D) 343
ÇÖZÜM:
13 = 1 x 1 x 1 = 1
43 = 4 x 4 x 4 = 16 x 4
= 64
73 = 7 x 7 x 7 = 49 x
7= 343
343 + 64 + 1 = 408’dir.
78. (3 + 32 + 33 + 53) < a
A) 165
ÇÖZÜM:
16
eşitsizliğinde a yerine yazılabilecek en küçük çift doğal sayı kaçtır?
B) 166
C) 164
D) 163
3 + (3 x 3) + (3 x 3 x 3) + (5 x 5 x 5) = 3 + 9 + 27 + 125 = 164
164’ten büyük en küçük çift sayı 166’dır.
79. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) 42 + 2 = 19
B) 52 + 12 = 27
C) 82 + 32 = 73
D) 12 + 22 + 12 + 8
ÇÖZÜM:
42 + 2 = 16 + 2 = 18
52 + 12 = 25 + 1 = 26
82 + 32 = 64 + 9 = 73
12 + 22 = 12 = 1 + 4 + 1 = 6
80. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?
A) 42 dördün karesi şeklinde okunur.
B) 33 üçün küpü şeklinde okunur.
C) 9 sayısının karesi (92) = 18 eder.
D) 13= 1’dir.
ÇÖZÜM:
92 = 9 x 9 = 18 değil 81 eder.
81. Bir öğrenci birici sınavdan 3, ikinci sınavdan 2, üçüncü sınavdan 4 almıştır. Öğrencinin not ortalaması kaçtır?
A) 5
B) 4
C) 3
D) 2
ÇÖZÜM:
82.
Üç kardeşin yaşlarının ortalaması 14’tür. Çocukların yaşına babalarının yaşı eklenince yaşlarının ortalaması 19
oluyor. Baba kaç yaşındadır?
A) 32
B) 33
C) 34
D) 35
ÇÖZÜM:
14 x 3 = 42 (kardeşlerin yaşları toplamı)
19 x 4 = 76 (baba ve çocukların yaşları toplamı)
76 – 42 = 34 (babanın yaşı)
83. 5 sayının aritmetik ortalaması 27’dir. İlk üç sayının toplamı 75 odluğuna göre diğer iki sayının toplamı kaçtır?
A) 60
B) 63
C) 64
D) 65
ÇÖZÜM:
27 x 5 = 135 (5 sayının toplamı)
135 – 75 = 60 (diğer iki sayının toplamı)
84. 4 çocuğun yaş ortalaması 15’tir. Çocukların tümü 19 yaşından küçüktür. Çocuklar aynı yaşıtta olmadıklarına göre
en küçüğü en az kaç yaşında olabilir?
A) 4
17
B) 6
C) 8
D) 9
ÇÖZÜM:
En büyük çocuk 18, ikinci 17 üçünü 16 yaşında olacaktır.
18 + 17 + 16 = 51 üç çocuğun yaşı
dördüncü çocuğun yaşı 60 – 51 = 9 (en küçük olanın yaşıdır.)
85. Pınar matematik dersinin birinci sınavından 4, ikinci sınavından 1 almıştır. Pınar 3.sınavdan kaç alırsa not
ortalaması 3 olur?
A) 4
B) 3
C) 2
D) 1
ÇÖZÜM:
3 sınavın not toplamı 3 x 3 = 9 olmalı, 3.sınavdan 9 – (4 + 1) = 9 – 5 = 4 olmalıdır.
86. 4 sayının aritmetik ortalaması 39’dur. Bu sayılara hangi sayı eklenirse yeni ortalama 47 olur?
A) 82
B) 79
C) 71
D) 67
ÇÖZÜM:
39 x 4 = 156 (4 sayının toplamı)
47 x 5 = 235 (5 sayının toplamı)
235 – 156 = 79 eklenmelidir.
87. Beş kişinin boy ortalaması 141 cm’dir. Bir kişi ayrılınca kalanların boy ortalaması 144 cm oluyor. Ayrılanın boyu
kaç cm’dir?
A) 125
B) 129
C) 133
D) 142
ÇÖZÜM:
141 x 5 = 705 cm (5 kişinin boyları toplamı)
144 x 4 = 576 cm (kalanların boyları toplamı)
705 – 576 = 129 cm (ayrılanın boyu)
88. Bir otomobil 5 litre benzinle 60 km yol alabiliyor. Bu otomobilin 240 km yol alabilmesi için kaç litre benzine
ihtiyacı vardır?
A) 35
B) 30
C) 20
D) 18
ÇÖZÜM:
60 : 5 = 12 km (1 litre benzinle aldığı yol)
240 : 12 = 20 litre benzin gerekir.
89. İki basamaklı farklı 3 doğal sayının toplamı 232’dir. Bu sayıların en küçüğü en az kaç olabilir?
A) 40
B) 38
C) 37
D) 35
ÇÖZÜM:
Diğer iki sayı 99 ve 98 düşünülür.
99 + 98 = 197
232 – 197 = 35 olabilir.
90. 7 litre benzinle 77 km yol alabilen bir otomobilin deposunda 35 litre benzin vardır. Bu otomobil 627 km yol
gideceğine göre kaç litre daha benzin gerekir?
A) 22
B) 25
ÇÖZÜM:
1 litre benzinle 77 : 7 = 11 km yol alır.
18
C) 30
D) 35
627 : 11 = 557 litre benzin tüketir.
57 – 35 = 22 litre benzin gerekir.
91. 22 – 24 – 27 – 31 – 36 – ? – 49 Yandaki sayı örüntüsünde “?” yerine hangi sayı gelmelidir?
A) 39
B) 40
C) 41
D) 42
ÇÖZÜM:
92. Bir manav 1. gün 2 kasa, 2. gün 4 kasa, 3. gün 8 kasa domates satmıştır.
Manavın sattığı domates miktarı bir örüntü oluşturduğuna göre manav 4. gün kaç kasa domates satmıştır?
A) 10
B) 14
C) 16
D) 18
ÇÖZÜM:
93.
A) 9
B) 10
C) 14
D) 15
ÇÖZÜM:
94. 209 – 203 – 197 – ____ – 185
Yukarıdaki sayılar belli bir kurala göre dizilmiştir.
Buna göre boş yere hangi sayı yazılmalıdır?
A) 195
B) 193
C) 191
D) 189
ÇÖZÜM:
95. Bir sigortacı her gün önceki günden on bir fazla kişiye sigorta yapmaktadır. Bu durumun bir örüntü olduğu
düşünülmektedir.
19
Sigortacı Pazartesi günü 48 kişiye sigorta yaparsa Çarşamba günü kaç kişiye sigorta yapmıştır?
A) 59
B) 63
C) 70
D) 81
ÇÖZÜM:
96. 1 – 4 – 9 – 16 –
– 36
Yukarıdaki sayılar belli bir kurala göre dizilmiştir. Buna göre
A) 20
B) 25
sembolü ile gösterilen yere hangi sayı yazılmalıdır?
C) 30
D) 32
ÇÖZÜM:
1 – 4 – 9 – 16 – – 36 sayı örüntüsü birden başlayan doğal sayıların kendisi ile çarpımı yapılarak oluşturulmuştur. Buna göre
gösterilen yere 25 sayısı gelmelidir. Yanıt, B’dir.
97. 2 – 6 – 18 –
–
– 486
Yukarıdaki örüntüde
ve
sembolü ile gösterilen yerlere gelmesi gereken sayıların toplamı kaçtır?
A) 162
B) 216
C) 243
D) 256
ÇÖZÜM:
98. 5 – 9 – 13 – 17 – 21
Yukarıdaki sayılar belli bir kurala göre dizilmiştir. Buna göre aşağıda verilenlerden hangisi yukarıdaki örüntü ile aynı
kurala göre dizilmiştir?
A) 33 – 37 – 41 – 45
B) 28 – 31 – 34 – 37
C) 13 – 15 – 17 – 19
D) 6 – 13 – 20 – 27
ÇÖZÜM:
99. 2 – 6 – 8 – 24 – 26 –
Yukarıdaki sayı örüntüsünde
A) 28
20
sembolü ile gösterilen yere hangi sayı gelmelidir?
B) 32
C) 34
D) 78
sembolü ile
ÇÖZÜM:
100.
A) 64
B) 96
C) 128
D) 170
ÇÖZÜM:
101.
A) 5159
B) 5169
C) 15169
D) 82101
ÇÖZÜM:
Toplama işlemlerinde verilmeyen toplananı bulmak için toplamdan verilen toplanan çıkarılır. Buna göre verilmeyen toplanan
43 630 – 38 471 = 5159’dir. Yanıt A’dır.
102.
A) 7
B) 11
C) 12
D) 14
ÇÖZÜM:
103.
A) 6022
ÇÖZÜM:
21
B) 6032
C) 6135
D) 6142
104.
a
b
c
A)
2
8
5
B)
6
2
0
C)
5
7
3
D)
6
8
2
ÇÖZÜM:
105.
A) 15
B) 17
C) 18
D) 19
ÇÖZÜM:
106. Bir bakkal haftanın birinci günü 1257 YTL, ikinci günü 2384 YTL ve üçüncü günü
1 893 YTL’ lik satış yapmıştır.
Buna göre bu bakkal üç günde toplam kaç YTL’lik satış yapmıştır?
A) 5126
22
B) 5322
C) 5534
D) 5618
ÇÖZÜM:
107. Üç toplananı olan bir toplama işleminde birinci toplanan biri 23 416, ikinci toplanan
6 917 ve toplam 53 412 dir.
Buna göre, üçüncü toplanan kaçtır?
A) 14 089
B) 23 079
C) 23 189
D) 46 495
C) 17
D) 18
ÇÖZÜM:
108.
A) 15
B) 16
ÇÖZÜM:
109.
A) 7
23
B) 8
C) 10
D) 11
ÇÖZÜM:
110. Bir serada 44 913 çam fidesi, 12 416 gül fidesi, 11 998 tane erik fidesi bulunmaktadır.
Buna göre, serada toplam kaç tene fide vardır?
A) 69327
B) 69427
C) 69247
D) 69723
ÇÖZÜM:
111. Beş basamaklı en büyük doğal sayı ile dört basamaklı en küçük doğal sayının toplamı kaçtır?
A) 91 999
B) 100.000
C) 100.999
D) 101.999
ÇÖZÜM:
112. Bir ailenin aylık geliri 1870 YTL dir. 350 YTL ev kirası vermektedir. Kiranın 180 YTL fazlası ile gıda harcaması
yapmaktadırlar.
Giyim için ise 240 YTL harcadıklarına göre geriye kaç YTL kalmaktadır?
A) 650
B) 750
C) 850
D) 1100
ÇÖZÜM:
113. Elif’in kütlesi 21 kg, Arda’nın kütlesi Elif’inkinden 12 kg fazladır.
Cem’in kütlesi de Arda’nın kütlesinden 7 kg fazla olduğuna göre üç arkadaşın kütleleri toplamı kaç kilogramdır?
24
A) 40
B) 51
C) 81
D) 94
ÇÖZÜM:
21 + 12 = 33 kg Arda’nın kütlesi
33 + 7 = 40 kg Cem’in kütlesi
21 + 33 + 40 = 94 kg üç arkadaşın kütleleri toplamıdır. Yanıt, D’dir.
114. 49 eksiği 362 olan sayının 197 fazlası kaçtır?
A) 313
B) 508
C) 510
D) 608
ÇÖZÜM:
49 eksiği 362 ise sayı, 362 + 49 = 411 dir.
Bu sayının, 197 fazlası 411 + 197 = 608’dir. Yanıt D’dir.
115. Emre, Çarşamba günü 168 sayfa, Perşembe günü de Çarşamba gününden 56 sayfa fazla, Cuma günü de Çarşamba
gününden 49 sayfa fazla kitap okumuştur.
Emre üç gün sonunda toplam kaç sayfa kitap okumuştur?
A) 599
B) 609
C) 639
D) 665
ÇÖZÜM:
116. Ali’nin yaşının 8 eksiği Deniz’in, Deniz’in yaşının 5 fazlası Onur’un yaşıdır.
Ali 15 yaşında olduğuna göre üç kardeşin 7 yıl sonra yaşları toplamı kaç olur?
A) 55
B) 42
C) 34
D) 29
ÇÖZÜM:
Ali’nin yaşı 15 olduğuna göre
Deniz’in yaşı = 15 – 8 = 7’dir.
Deniz’in yaşının 5 fazlası Onur’un yaşı olduğuna göre Onur’un yaşı= 7 + 5 = 12’dir.
7 yıl sonra Ali’nin yaşı = 15 + 7 = 22
Deniz’in yaşı = 7 + 7 = 14
Onur’un yaşı = 12 + 7 = 19 olacağından
Ali, Deniz ve Onur’un 7 yıl sonraki yaşları toplamı; 22 + 14 + 19 = 55’dir. Yanıt, A’dır.
117. Otomobiliyle tatile çıkan bir ailenin evi ile tatile gittiği otel arası 749 km’dir. Aile 234 km gittikten sonra bavullarından
birini unuttukları için geri dönüyorlar.
Unuttukları bavulu aldıktan sonra otele ulaşan aile toplam kaç km yol almıştır?
A) 983
25
B) 1107
C) 1207
D) 1217
ÇÖZÜM:
118. 9 + 11 + 13 + 15 + _____________ + 35 işleminin sonucu kaçtır?
A) 286
B) 308
C) 572
D) 616
ÇÖZÜM:
İlk doğal sayı son doğal sayıdan çıkarılarak kaç tane doğal sayının toplandığı bulunur.
35 – 9 = 26 doğal sayı vardır. Tek doğal sayılar toplandığından;
26 : 2 = 13 tek doğal sayı vardır.
13 + 1 = 14 (son doğal sayı da toplanacağı için 1 ile toplanır.)
Toplamı bulmak için ilk ve son doğal sayı toplanır.
35 + 9 = 44
Terim sayısı bu toplamla çarpılır. 44 x 14 = 616
Çarpım 2 ye bölünür: 616 : 2 = 308’dir. Yanıt, B’dir
119. 13 ile 47 arasındaki (47 dahil) ardışık tek doğal sayıların toplamı kaçtır?
A) 510
B) 540
C) 1020
D) 1080
ÇÖZÜM:
İlk doğal sayı son doğal sayıdan çıkarılarak kaç tane doğal sayının toplandığı bulunur.
47 – 13 = 34 doğal sayı vardır. Tek doğal sayılar toplandığından 34 : 2 = 17 tek doğal sayı vardır. Son doğal sayıda toplanacağından bu sayı
ile toplanır. 17 + 1 = 18 toplanacak terim sayısıdır. Toplamı bulmak için ilk ve son doğal sayılar toplanır. (47 + 13) = 60’dır.
Terim sayısı bu toplamla çarpılır. 60 x 18 = 1080’dir.
Çarpım ikiye bölünürse 1080 : 2 = 540 istenilen toplamdır. Yanıt, B’dir.
120. İlk sayısı bir olmak üzere ardışık ilk yedi tek doğal sayının toplamı kaçtır?
A) 47
B) 49
C) 96
D) 98
ÇÖZÜM:
Birden başlayarak ardışık 7 tek doğal sayı 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 =’dür
İlk doğal sayıdan son doğal sayı çıkarılarak kaç tane doğal sayının toplandığı bulunur.
13 + 1 = 12’dir.
Tek doğal sayılar toplandığından bu sayı 2’ye bölünür. 12 : 2 = 6’dır.
Son doğal sayı da toplanacağından bu sayı ile bir toplanır; 6 + 1 = 7’dir. (Terim sayısıdır.)
Toplamı bulmak için ilk doğal sayı ile son doğal sayı toplanır; 13 + 1 = 14’dür.
Terim sayısı bu toplamla çarpılır; 14 x 7 = 98’dir.
Tek doğal sayıları sorduğundan bu sayı ikiye bölünür. 98 : 2 = 49’dur. Yanıt, B’dir.
121. 50 118 – 49 795 yandaki çıkarma işleminin sonucu kaçtır?
A) 323
ÇÖZÜM:
26
B) 423
C) 1323
D) 1423
122. Aşağıdaki çıkarma işlemlerinden hangisi doğrudur?
A) 41 009 – 35 418 = 6291
B) 35 745 – 19 486 = 6259
C) 58 085 – 49 095 = 9090
D) 68 170 – 59 009 = 9161
ÇÖZÜM:
A seçeneğindeki çıkarma işleminin sonucu :41 009 – 35 418 = 5 591
B seçeneğindeki çıkarma işleminin sonucu :35 745 – 19 486 = 16 259
C seçeneğindeki çıkarma işleminin sonucu :58 085 – 49 095 = 8 990
D seçeneğindeki çıkarma işleminin sonucu :68 170 – 59 009 = 9 161’dir.
Buna göre sonucu doğru olan çıkarma işlemi D seçeneğindeki çıkarma işlemidir. Yanıt D’dir.
123.
A) 54 074
B) 54 974
C) 55 074
D) 55 974
ÇÖZÜM:
124. Aşağıdaki çıkarma işlemlerinden hangisinin sonucu diğerlerinden küçüktür?
A) 26 470 – 18 790
B) 24 450 – 19 870
C) 27 406 – 19 780
D) 26 704 – 17 089
ÇÖZÜM:
A seçeneğindeki çıkarma işleminin sonucu : 26470-18790=7680
B seçeneğindeki çıkarma işleminin sonucu : 24450- 19870=4580
C seçeneğindeki çıkarma işleminin sonucu : 27406-19780 =7626
D seçeneğindeki çıkarma işleminin sonucu : 26704-17089 =9615’dir.
Buna göre sonucu en küçük olan çıkarma işlemi B seçeneğindeki çıkarma işlemidir.Yanıt B’dir.
125.
A) 8
ÇÖZÜM:
27
B) 10
C) 17
D) 21
126. Çıkarma işlemi ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
A) Çıkan eksilenden büyüktür.
B) Eksilenden fark çıkarsa çıkan sayı elde edilir.
C) Eksilenle çıkanın toplamı farkı verir.
D) Çıkan sayı daima farktan küçüktür.
ÇÖZÜM:
127.
A) 10
ÇÖZÜM:
128.
28
B) 13
C) 14
D) 15
A) 18
B) 20
C) 22
D) 24
ÇÖZÜM:
129. Aşağıdaki çıkarma işlemlerinin hangisinde verilmeyen terimdeki rakamların toplamı 17 dir?
A)
B)
C)
D)
ÇÖZÜM:
A seçeneğinde eksilen, çıkan ile farkın toplamı ile bulunur.
31009+20911 = 51920’dir.Bu sayının rakamları toplamı 5+1+9+2+0=17’dir.
B seçeneğindeki çıkarma işleminin sonucu;
45918-23211=22707’dir.Bu sayının rakamları toplamı 2+2+7+0+7=18’dir.
C seçeneğindeki eksilen,çıkan ile farkın toplam ile bulunur; 25617+20094=45711’dir.Bu sayının rakamları toplamı 4+5+7+1+1=18’dir.
D seçeneğindeki çıkan, eksilen ile farkın farkına eşittir.
42613-19681=22932’dir. Bu sayının rakamları toplamı 2+2+9+3+2=18’dir. Yanıt A’dır.
130.
A) 6
B) 7
C) 8
D) 9
ÇÖZÜM:
131. 9617 km lik yolun 799 km’si onarıldığına göre daha onarılacak kaç kilometre yol kalmıştır?
A) 8818
ÇÖZÜM:
29
B) 8828
C) 9818
D) 9828
9617 km yolun 799 km’si onarıldığına göre daha onarılacak 9617 – 799 = 8818 km yol vardır. Yanıt A’dır.
132. Üç kardeşin kütleleri toplamı 95 kg dir. Büyük kardeş 32 kg küçük kardeş 33 kg olduğuna göre ortanca kardeşin
kütlesi kaç kilogramdır?
A) 29
B) 30
C) 31
D) 32
ÇÖZÜM:
Büyük ve küçük kardeşin kütleleri toplamı; 32+33= 65 kg dir.Üç kardeşin kütleleri toplamı ise 95 kg olduğuna göre ortanca kardeşin kütlesi;
95-65= 30 kg ‘dır. Yanıt B’ dir.
133. Aylık geliri 1670 YTL olan bir aile 270 YTL ye dolap, dolaptan 170 YTL fazlası ile televizyon almıştır.
Aylık 480 YTL de gıda harcaması yaptıklarına göre bu ay kaç YTL paraları kalmıştır?
A) 380
B) 480
C) 500
D) 530
ÇÖZÜM:
Dolaba verilen para = 270 YTL
Televizyona verilen para = 270+170 = 440 YTL
Gıda için harcanan para = 480 YTL ise
Dolap, televizyon ve gıda için verilen toplam para ; 270+440+480=1190 YTL’dir.
Aylık 1670 YTL gelirleri olduğuna göre geriye 1670-1190= 480 YTL paraları kalmıştır.Yanıt B’ dir.
134. Onur’un yaşı Elif’in yaşından 4 fazla, Ali’den 3 eksiktir.
Onur 14 yaşında olduğuna göre Ali, Elif’ten kaç yaş büyüktür?
A) 4
B) 5
C) 6
D) 7
ÇÖZÜM:
Onur’un yaşı 14, Onur’un yaşı Elif’in yaşından 4 fazla olduğuna göre Elif’in yaşı; 14 – 4 = 10’dur.
Onun yaşı Ali’nin yaşından 3 eksik olduğuna göre Ali’nin yaşı 14 + 3 = 17’dir.
Buna göre Ali, Elif’ten 17 – 10 = 7 yaş daha büyüktür. Yanıt D’dir.
135. 719 fazlasının yarısı 984 olan sayı kaçtır?
A) 492
B) 1211
C) 1249
D) 1968
ÇÖZÜM:
719 fazlasının yarısı 984 ise, sayının 719 fazlası 984 x 2 = 1968’dir. Buna göre sayı
1968 – 719 = 1249’dur. Yanıt C’dir.
136. 56 795 sayısındaki 5 rakamlarının basamak değerleri farkı kaçtır?
A) 45 000
B) 49 500
C) 49 950
D) 49 995
ÇÖZÜM:
137. Cem 16 yaşındadır. Ceren’in yaşı Cem’in yaşının yarısından 4 fazla olduğuna göre, Cem ve Ceren’in yaşları farkı
kaçtır?
30
A) 2
B) 5
C) 4
D) 5
ÇÖZÜM:
Cem 16 yaşında ve Ceren’in yaşı Cem’in yaşının yarısından 4 fazla olduğuna göre Ceren’in yaşı 16 : 2 = 8 bu sayının 4 fazlası 8+4=12 Ceren’in
yaşını verir.Cem ve Ceren’in yaşları farkı ise
16 – 12 = 4’dür. Yanıt C’dir.
138. Bir çocuk birinci gün 24 sayfa ikinci 35 sayfa kitap okumuştur. Kitabın tamamı 108 sayfa olduğuna göre bu kitabı 3
günde bitiren öğrenci üçüncü gün kaç sayfa kitap okumuştur?
A) 39
B) 42
C) 47
D) 49
ÇÖZÜM:
Çocuğun iki günde toplam okuduğu sayfa sayısı 24+35=59’dur.Kitabın tamamı 108 sayfa olduğuna göre üçüncü gün okunan sayfa sayısı 10859=49’dur.Yanıt D’dir.
139. Bir kırtasiyeci, tanesi 250 YKr dan 2 düzüne kalem almıştır.
Kalemlerin tanesini 280 YKr dan satarsa ne kadar kazanır?
A) 710
B) 720
C) 730
D) 740
ÇÖZÜM:
2 düzine kalem 12 x 2=24 tane kalemdir.Kırtasiyeci tanesi 250 YKr’dan 2 düzine kalem alırsa kalemlere ödediği para; 250 x
24=6000YKr’dur. Kırtasiyeci kalemlerin tanesini 280 YKr’dan satarsa sattığı bu kalemlerden elde ettiği para 280 x 24 = 6720YKr’dur. Buna
göre kırtasiyecinin kazancı 6720 – 6000 = 720 YKr’dur. Yanıt, B’dir.
140. Ağrı Dağı’nın yüksekliği 5137 metredir. Ağrı Dağı’nın 3949 metresini tırmanan bir dağcı zirveye ulaşmak için kaç
metre daha tırmanmalıdır?
A) 1088
B) 1188
C) 1298
D) 2298
ÇÖZÜM:
Ağrı dağının yüksekliği 5137 metre ve dağa 3949 metre tırmandığına göre 5137-3949=1188 metre daha tırmanırsa zirveye ulaşacaktır.
Yanıt B’dir.
141. Çarpma işlemiyle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
A) Çarpmaların yerleri değiştirildiğinde çarpım değişir.
B) Çarpım, çarpanlarından birine bölündüğünde sonuç çift doğal oluyorsa işlem doğrudur.
C) Biri çarpma işleminde birinci çarpan, ikinciden büyük olmalıdır.
D) Bir doğal sayının sıfır ile çarpımı sıfıra eşittir.
ÇÖZÜM:
Bir doğal sayının sıfır ile çarpımı sıfıra eşittir bilgisi doğru bir bilgidir. Yanıt, D’dir.
142. Aşağıdaki çarpma işlemlerinden hangisi doğrudur?
A) 651 x 12 = 7822
B) 708 x 65 = 46120
C) 69 x 73 = 5397
D) 391 x 49 = 19159
ÇÖZÜM:
31
143. Tanesi 352 YKr olan limonların 17 tanesi kaç YKr dur?
A) 2816
B) 4984
C) 5984
D) 6984
ÇÖZÜM:
144. Bir günde 2 lt su içen bir adam bir haftada kaç lt su içer?
A) 7
B) 10
C) 14
D) 17
ÇÖZÜM:
Bir hafta 7 gün olduğundan bir günde 2 lt su içen bir adam bir haftada 2 x 7 = 14 lt su içer.
Yanıt, C’dir.
145. Her katta 3 daire ve her blokta 22 kat olan bir sitede 16 blok olduğuna göre kaç daire vardır?
A) 660
ÇÖZÜM:
32
B) 792
C) 1056
D) 1126
146. 48 hafta kaç gündür?
A) 336
B) 346
C) 366
D) 376
ÇÖZÜM:
Bir haftada 7 gün olduğuna göre 48 hafta; 48 x 7 = 336 gündür. Yanıt, A’dır.
147. Mevcudu 17 kişi olan bir sınıftaki öğrencilerin hepsi fiyatı 14 YTL olan kitaplardan almıştır. Buna göre satıcıya kaç
YTL verilmiştir?
A) 208
B) 218
C) 228
D) 238
ÇÖZÜM:
Fiyatı 14 YTL olan kitaplardan 17 kişilik sınıfın tamamı alırsa satıcıya ödenen para
14 x 17 = 238 YTL’dir. Yanıt, D’dir.
148. 464 x 38 yandaki çarpma işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?
A) 5104
B) 16632
C) 17632
D) 18632
ÇÖZÜM:
149. Her gün 17 sayfa kitap okuyan bir öğrenci 3 hafta da kaç sayfa kitap okumuş olur?
A) 51
B) 119
C) 238
D) 357
ÇÖZÜM:
Bir hafta 7 gün olduğuna göre 3 hafta; 7 x 3 = 21 gündür. Öğrenci her gün 17 sayfa kitap okuduğuna göre 3 haftada; 21 x 17 = 357 sayfa
kitap okumuştur. Yanıt, D’dir.
150. Bir okulun 5.sınıflarında 4 şube ve her şubede 19 kişi olduğuna göre bu okulun 5.sınıflarında toplam kaç öğrenci
vardır?
A) 95
B) 76
C) 72
D) 68
ÇÖZÜM:
Bir okulun 5.sınıflarında 4 şube ve her şubede 19 kişi olduğuna göre bu okulun 5.sınıflarında toplam 19 x 4 = 76 öğrenci vardır. Yanıt, B’dir.
151. Bir çarpma işleminde çarpım 4032, çapanlardan biri 42 ise, diğer çarpan kaçtır?
A) 22
B) 46
C) 83
ÇÖZÜM:
Bir çarpma işleminde çarpım 4032, çarpanlardan biri 42 olduğuna göre diğer çarpan
4032 : 42 = 96’dır. Yanıt, D’dir.
33
D) 96
152.
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
ÇÖZÜM:
153.
A) 8
B) 9
C) 10
D) 11
ÇÖZÜM:
154.
A) 9
B) 10
C) 11
D) 12
B) 10
C) 12
D) 16
ÇÖZÜM:
155.
A) 8
34
ÇÖZÜM:
156. 423 x ______ = 8883 işleminde verilmeyen çarpan 100 sayısından ne kadar eksiktir?
A) 21
B) 79
C) 89
D) 91
ÇÖZÜM:
423 x ____ = 8883 verilmeyen çarpım = 8883 : 423 = 21 dir.
Buna göre verilmeyen çarpan yüz sayısından 100 – 21 = 79 eksiktir. Yanıt, B’dir.
157.
A) 8
B) 10
C) 12
D) 16
ÇÖZÜM:
158. 124 x _____ = 4464 işleminde verilmeyen çarpan ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
A) Çarpan tek sayıdır.
B) Rakamlarının sayı değerleri toplamı 9 dur.
C) Üç basamaklı sayıdır.
D) Sayı 7’nin katıdır.
ÇÖZÜM:
124 x ___ = 4464 işleminde verilmeyen çarpan = 4464 : 124 = 36 dır.
Buna göre verilmeyen çarpandaki rakamların sayı değerleri toplamı = 3 + 6 = 9 doğru cevaptır. Yanıt, B’dir.
159.
A) b > a > c
B) a > c > b
ÇÖZÜM:
244 x a = 3904
368 x b = 8832
35
a = 3904 : 244 a = 16’dır.
b = 8832 : 368 b = 24’dür.
C) b > c > a
D) c > b > a
429 x c = 7293 c = 7293 : 429 c = 17’dir.
Buna göre b > c > a’dır. Yanıt, C’dir.
160.
A) 552
B) 648
C) 744
D) 748
ÇÖZÜM:
12 x ____ = 7776 işleminde verilmeyen çarpım = 7776 : 12 = 648’dir.
56 x ____ = 5376 işleminde verilmeyen çarpım = 5376 : 56 = 96’dır.
Buna göre verilmeyen çarpanların farkı = 648 – 96 = 552’dir. Yanıt, A’dır.
161. 960 x 100 yandaki çarpma işleminin sonucu kaçtır?
A) 9600
B) 96000
C) 960000
D) 9600000
ÇÖZÜM:
960 x 100 = 96000 olduğundan yanıt, B’dir.
162. 320 gramlık 100 adet pakette ne kadar şeker vardır?
A) 3200
B) 32000
C) 320000
D) 3200000
ÇÖZÜM:
320 gramlık 100 adet pakette; 320 x 100 = 32000 gram şeker vardır. Yanıt, B’dir.
163. 46 yolcu taşıyabilen otobüslerden 10 tanesinin oluşturduğu konvoyda toplam kaç yolcu vardır?
A) 460
B) 920
C) 4600
D) 9200
ÇÖZÜM:
46 yolcu taşıyan otobüslerden 10 tanesinin oluşturduğu konvoydaki toplam yolcu sayısı
46 x 10 = 460’dır. Yanıt, A’dır.
164. Bir sayı yüz ile çarpılırken aşağıdakilerden hangisi yapılır?
A) Sayıya iki tane sıfır eklenir.
B) Sayının en büyük basamağı 1 artırılır.
C) Sayıya bir tane sıfır eklenir.
D) Sayı ikiye bölünür, üç sıfır eklenir.
ÇÖZÜM:
Bir sayı yüz (100) ile çarpılırsa sayıya iki tane sıfır eklenir yanıt, A’dır.
165. Emel okulun matematik kursunda süresi 40 dakika olan 16 matematik dersi almıştır. Buna göre matematik kursunda
toplam kaç dakika ders görmüştür?
A) 64
B) 96
C) 640
D) 960
ÇÖZÜM:
Emel süresi 40 dakika olan 16 matematik dersi aldığına göre toplam 40 x 16 = 640 dakika ders görmüştür. Yanıt, C’dir.
36
166. Bir kümeste 30 tane tavuk, 20 tane hindi vardır. Kümesteki hayvanların toplam ayak sayısı kaçtır?
A) 60
B) 100
C) 120
D) 240
ÇÖZÜM:
Tavuğun ayak sayısı 2 olduğuna göre 30 tane tavuğun ayak sayısı 30 x 2 = 60’dır.
Hindinin ayak sayısı 2 olduğuna göre 20 tane hindinin ayak sayısı 20 x 2 = 40 ‘dır. Buna göre kümesteki hayvanların toplam ayak sayısı 60 +
40 = 100’dür. Yanıt, B’dir.
167. 8974 sayısında 8 rakamının basamak değeri kaçtır?
A) 80
B) 800
C) 8000
D) 80000
ÇÖZÜM:
168. Günde 28 sayfa kitap okuyan biri 100 günde kaç sayfa kitap okumuş olur?
A) 280
B) 2800
C) 28000
D) 280000
ÇÖZÜM:
Günde 28 sayfa kitap okuyan biri 100 günde 28 x 100 = 2800 sayfa kitap okumuş olur.
Yanıt, B’dir.
169. (20 x 100) + 100 işleminin sonucundaki sayıda kaç tane sıfır vardır?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
ÇÖZÜM:
(20 x 100) + 100 işleminde önce çarpma işlemi daha sonra toplama işlemi yapılırsa
(20 x 100) + 100 = 2000 + 100 = 2100’dür. İşlemin sonucundaki sayıda ise iki tane sıfır vardır. Yanıt, A’dır
170. Tanesi 28 YTL olan kazaklardan 1000 tane alan bir toptancı kaç YTL ödemelidir?
A) 280
B) 2800
C) 28000
D) 2800000
ÇÖZÜM:
Tanesi 28 YTL olan kazaklardan 1000 tane alan toptancı 28 x 1000 = 28000 YTL ödemelidir. Yanıt, C’dir.
171. Banu 13 yaşındadır. Babasının yaşı Banu’nun yaşının 3 katının 9 fazlası olduğuna göre ikisinin yaşları toplamı
kaçtır?
A) 39
B) 48
C) 61
D) 65
ÇÖZÜM:
Banu’nun yaşı 13 olduğuna göre babasının yaşı; (13 x 3) + 9 = 39 + 9 = 48’dir.
Banu ile babasının yaşları toplamı = 13 + 48 = 61’dir. Yanıt, C’dir.
172.
A) 80
37
B) 120
C) 180
D) 240
ÇÖZÜM:
173. Ali Bey, kısa kenarı 13 m, uzun kenarı 23 m olan dikdörtgen şeklindeki bahçenin çevresinde yürüyüş yapmaktadır.
Ali Bey bahçenin çevresinde 4 kez dolaştığına göre kaç metre yürümüştür?
A) 72
B) 144
C) 216
D) 288
ÇÖZÜM:
Dikdörtgenin çevresi; 2a + 2b’dir. Kısa kenarı 13, uzun kenarı 23 olan dikdörtgenin çevresi;
2.13 + 2.23 = 26 + 46 = 72 m’dir.
Ali Bey çevresi 72 m olan bahçenin çevresini 4 kez dolaştığına göre 72 x 4 = 288 m yürümüştür. Yanıt, D’dir.
174. Bir pakette 12 kg un bulunan 63 paket un satın alan market sahibi aldığı unların
288 kilogramını satmıştır.
Buna göre satılmayan kaç kg un kalmıştır?
A) 326
B) 456
C) 468
D) 498
ÇÖZÜM:
Market sahibinin aldığı un miktarı; 12 x 63 = 756 kg ‘dır.
Market sahibi aldığı unların 288 kilogramını sattığına göre satılmayan un miktarı
756 – 288 = 468 kg’dır. Yanıt, C’dir.
175. Tanesi 240 YKr olan kalemlerden 5 tane, tanesi 675 YKr olan defterlerden 4 tane alan bir öğrenci kırtasiyeye
kaç YKr ödemiştir?
A) 3900
B) 3500
C) 2700
D) 1200
ÇÖZÜM:
Kalemlere ödenen para; 240 x 5 = 1200 YKr
Defterlere ödenen para; 675 x 4 = 2700 YKr’dur.
Kırtasiyeciye ödenmesi gereken para; 1200 + 2700 = 3900 YKr’dur. Yanıt, A’dır
176. Bir bakkal tanesi 1 YTL den aldığı makarnaları 1,2 YTL den satmaktadır.
45 paket makarna satan bakkal kaç YTL kâr etmiştir?
A) 7
B) 9
C) 10
D) 12,2
ÇÖZÜM:
Bakkalın tanesi 1 YTL’den aldığı makarnalara ödediği para; 1 x 45 = 45 YTL’dir.
Bakkalın tanesi; 1,2 YTL’den sattığı makarnalardan aldığı para; 1,2 x 45 = 54 YTL’dir.
Bakkalın kârı; 54 – 45 = 7 YTL’dir. Yanıt, B’dir.
177. Yarısı 284 olan sayının 12 katının 981 eksiği kaçtır?
A) 4853
B) 5385
ÇÖZÜM:
Sayının yarısı 284 ise tamamı; 284 x 2 = 568’dir.
38
C) 5835
D) 6816
Buna göre 568 sayısının 12 katının 981 eksiği; (568 x 12) – 981 = 6816 – 981 = 5835’dir.
Yanıt, C’dir.
178. 376 sayısının 12 katı ile 9 katı arasındaki fark kaçtır?
A) 1128
B) 2128
C) 3384
D) 4512
ÇÖZÜM:
376 sayısının 12 katı; 376 x 12 = 4512’dir.
376 sayısının 9 katı; 376 c 9 = 3384’dür.
Bu iki sayı arasındaki fark; 4512 – 3384 = 1128’dir. Yanıt, A’dır.
179. Bir çiftlikte 128 koyun, 97 tavuk vardır.
Çiftlikteki koyun ve tavukların ayak sayıları toplamı kaçtır?
A) 792
B) 706
C) 512
D) 194
ÇÖZÜM:
Koyunların ayak sayısı 4 olduğundan çiftlikteki koyunların ayak sayısı; 4 x 128 = 512’dir.
Tavukların ayak sayısı 2 olduğundan çiftlikteki tavukların ayak sayısı; 2 x 97 = 194’dür.
Buna göre çiftlikteki koyun ve tavukların ayak sayıları toplamı; 512 + 194 = 706’dır. Yanıt, B’dir.
180. Bir aile günde tanesi 350 YKr olan ekmekten 3 tane tüketmektedir.
Buna göre aile 34 günlük ekmek tüketimi için kaç YKr harcamaktadır?
A) 36600
B) 36000
C) 35700
D) 34300
ÇÖZÜM:
Ailenin bir günde ekmeğe verdiği para; 350 x 3 = 1050 YKr’dur.
Buna göre ailenin 34 günlük ekmek tüketimi için harcadığı para; 34 x 1050 = 35700 YKr’dur. Yanıt, C’dir.
181. 8040 kg şeker 120 çuvala eşit olarak paylaştırılacaktır.
Buna göre bir çuvaldaki şeker miktarı kaç kilogramdır?
A) 60
B) 63
C) 67
D) 72
C) 9452 : 17
D) 6384 : 12
ÇÖZÜM:
182. Bölümü 446 olan bölme işlemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) 4984 : 14
ÇÖZÜM:
39
B) 7136 : 16
183. Bir bölme işleminde bölenle bölüm farkı 21, bölüm 16, kalan 9 olduğuna göre bölünen kaçtır?
A) 559
B) 592
C) 601
D) 613
ÇÖZÜM:
Bölme işleminde bölenle bölüm farkı 21 bölüm 16 olduğuna göre bölen;
bölen – bölüm = 21 bölen – 16 = 21 bölen = 37’dir.
Bölünen = Bölen x bölüm +kalan olduğuna göre
Bölünen = 37x16+9
Bölünen = 592+9
Bölünen = 601’dir. Yanıt C’dir.
184. Hangi bölme işleminde bölüm diğerlerinden küçüktür?
A) 5590 : 65
B) 4704 : 49
C) 4116 : 28
D) 4836 : 62
ÇÖZÜM:
A seçeneğindeki bölme işleminde bölüm; 5590:65=86
B seçeneğindeki bölme işleminde bölüm; 4704:49=96
C seçeneğindeki bölme işleminde bölüm; 4116:28=147
D seçeneğindeki bölme işleminde bölüm; 4836:62=78’dir.
Buna göre bölümün küçük olduğu bölme işlemi D seçeneğindeki bölme işlemidir. Yanıt D’dir.
185. Babasının yaşı, Ebru’nun yaşının 4 katından 8 eksiktir.
Babasının yaşı 44 olduğuna göre Ebru kaç yaşındadır?
A) 9
B) 10
C) 12
D) 13
ÇÖZÜM:
Babası’nın yaşı Ebru’nun yaşının 4 katından 8 eksik olduğuna göre Ebru’nun yaşı;
44+8=52
52:4=13’dur. Yanıt D’dir.
186. ab0ab sayısının ab sayısına bölümü kaçtır?
A) 101
B) 110
ÇÖZÜM:
187. 8 katı ile 4 katının toplamı 204 olan sayı kaçtır?
40
C) 1001
D) 10010
A) 15
B) 17
C) 19
D) 21
ÇÖZÜM:
Sayıya A denilirse sayının 8 katı 8A, 4katı 4A olur. Sayının 8 katı ile 4 katının toplamı 204 ise bu sayı;
8A+4A=204 12A =204 A= 204:12 A= 17’dir. Yanıt B’dir.
188. Bir bölme işleminde bölen 72, bölüm 87, kalan 61 ise bölünen sayısındaki rakamların sayı değerleri toplamı
kaçtır?
A) 14
B) 16
C) 18
D) 20
ÇÖZÜM:
Bölünen sayı = bölen x bölüm + kalan’dır.
Bölünen sayı = (72 x 87)+61
Bölünen sayı = 6264 + 61
Bölünen sayı = 6325’dir. Bölünen sayının rakamlarının sayı değerleri toplamı ise
6+3+2+5 = 16’dır. Yanıt B’dir.
189. 17 ile 100 sayıları arasında 3’e kalansız bölünebilen kaç doğal sayı vardır?
A) 26
B) 27
C) 28
D) 29
ÇÖZÜM:
17’den sonra 3’e bölünebilen en küçük sayı ile 100’den önce 3’e bölünebilen en büyük doğal sayıların farkı bulunur:
99 – 18 = 81’dir.
3’e tam bölünen sayıları bulmak için bu fark 3’e bölünür. 81 : 3 = 27’dir. Bulunan bu sayıya ilk sayı dahil edilirse istenilen cevaba ulaşılır. 27 +
1 = 28’dir. Yanıt C’dir.
190. Bir kamyona 55 kg lık şeker çuvalları yüklenmiştir. Kamyon yükü ile tartıldığında 12750 kg, boşken tartıldığında 5710
kg gelmektedir.
Buna göre, kamyonda kaç çuval şeker vardır?
A) 128
B) 132
C) 136
D) 138
ÇÖZÜM:
12750 – 5710 = 7040 kg (kamyondaki çekerlerin kütlesi)
Bir çuvalın kütlesi 55 kg olduğuna göre kamyondaki çuval sayısı; 7040 :55 128’dir. Yanıt A’dır.
191. 4452 : 53 yandaki bölme işleminde bölünen en yakın yüzlüğe, bölen en yakın onluğa yuvarlanarak tahmin edilirse
sonuç kaç olur?
A) 80
B) 82
C) 87
D) 90
ÇÖZÜM:
Bölünen en yakın yüzlüğe yuvarlanırsa; 4452 4500
Bölen en yakın onluğa yuvarlanırsa; 53 50’dir.
Bölme işleminin sonucu 4500 : 50 = 90’dır. Yanıt, D’dir.
192. 6552 : 36 işleminde bölünen ve bölenin yuvarlanmış hali hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
A) 6552
36 30
6500
B) 6552
36 35
6550
C) 6552
36 40
6600
D) 6552
36 70
7000
ÇÖZÜM:
41
Bölünen en yakın yüzlüğe yuvarlanırsa; 6552 6600
Bölen en yakın onluğa yuvarlanırsa; 36 40 sayıları elde edilir. Yanıt, C’dir
193. 7712 : 8 = işleminin sonucunu dört arkadaş tahmin etmişlerdir.
Hangi tahmin en yakındır?
A) 960
B) 962
C) 963
D) 968
ÇÖZÜM:
7712 : 8 = 964 olduğundan C seçeneğindeki 963 tahmini en yakın tahmindir.
194. Bölünen 6900
Bölen 30
Yukarıdaki yuvarlama hangi işlemin tahmini için doğru olur?
A) bölünen
bölen 22
6801
B) bölünen
bölen 24
6799
C) bölünen
bölen 28
6860
D) bölünen
bölen 23
6699
ÇÖZÜM:
6860 en yakın yüzlüğe yuvarlanırsa 6900 sayısı, 28 sayısı en yakın onluğa yuvarlanırsa 30 sayısı elde edilir. Yanıt, C’dir.
195. 528 : 4 işleminde bölümün basamak sayısıyla ilgili hangi tahmin doğrudur?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
ÇÖZÜM:
196. 5096 : 98 yandaki bölme işleminde bölünen en yakın yüzlüğe bölen en yakın onluğa yuvarlanarak tahin edilirse
sonuç kaçtır?
A) 50
B) 51
C) 52
D) 53
ÇÖZÜM:
Bölünen en yakın yüzlüğe yuvarlanırsa; 5096 5100
Bölen en yakın onluğa yuvarlanırsa; 98 100 sayıları elde edilir.
Buna göre sonuç 5100 : 100 = 51’dir. Yanıt, B’dir.
197. Hangi seçenekte bölme işlemi ile tahmini sonucu bulmak için yapılacak yuvarlama doğru olarak verilmiştir?
İşlem
Yuvarlama
A)
6840 : 57
6840
6700, 57
55
B)
8964 : 28
5964
5900, 28
25
C)
8748 : 36
8748
8800, 36
30
D)
9750 : 39
9750
9800, 39
40
ÇÖZÜM:
9750 : 39 işleminde bölünen sayı en yakın yüzlüğe yuvarlandığında;
9750 9800
bölen sayı en yakın onluğa yuvarlandığında;
42
39
40 sayıları elde edilir. Yanıt, D’dir.
198. 387 tahmini hangi işlemin sonucu için yapılmış olabilir?
A) 2136 : 6
B) 2115 : 9
C) 3024 : 7
D) 3088 : 8
ÇÖZÜM:
A seçeneğindeki bölme işleminin sonucu; 2136 : 6 = 356,
B seçeneğindeki bölme işleminin sonucu; 2115 : 9 = 235
C seçeneğindeki bölme işleminin sonucu; 3024 : 7 = 432
D seçeneğindeki bölme işleminin sonucu; 3088 : 8 = 386’dir.
D seçeneğindeki işlem sonucu 386 olduğundan 387 tahmini D seçeneğindeki işlem için yapılmış olabilir. Yanıt, D’dir.
199. Aşağıdaki işlemlerden hangisinde kalan 3’tür?
A) 552 : 12
B) 1183 : 13
C) 1680 : 14
D) 953 : 25
ÇÖZÜM:
200. 9648 : 12 yandaki bölme işleminin sonucu kaçtır?
A) 804
B) 810
ÇÖZÜM:
9648 : 12 = 804 olduğundan yanıt, A’dır
43
C) 812
D) 816
Download

AŞAĞIDAKİ İŞLEMLERİ YENİ BİR MATEMATİK DEFTERİNE